Smeshne priche:
1.Pismo s kampovanja
Dragi mama i tata,
Divno se provodimo na prvom kampovanju. Cika Toma nas tera da pisemo roditeljima za slucaj da ste videli poplavu na televiziji. Mi smo dobro. Samo jedan sator i dve vrece za spavanje je odnela voda. Sva sreca niko se nije udavio, jer smo svi bili u planini trazeci Pericu. O da, recite Pericinim roditeljima da je Perica dobro. Ne moze sam da pise zbog preloma.
Inace, ja sam se vozio u jednom od spasilackih dzipova. Bas je bilo lepo. Pericu nikada ne bismo nasli u mraku da nije bilo munja. Cika Toma je vikao na Pericu zato sto je otisao da se seta sam, a nije nikome rekao. Perica kaze da mu je rekao za vreme pozara. Verovatno ga cika Toma nije cuo jer je bio pijan.
Jeste li znali da kada se plin stavi u vatru on eksplodira? A cak i posle toga vlazno drvo nece da gori, ali je zato izgoreo jedan sator. I moje pantalone, ali imam bermude. A Dule je sada bas smesan bez kose.
Mi cemo doci kuci u nedelju ako cika Toma popravi kola do tada. Nije bila njegova greska kada smo sleteli sa puta, kaze da su kocnice radile kada smo krenuli. Cika Toma kaze da su kola toliko stara da i nije cudo sto se stalno kvare. Nama je zabavno da se vozimo u njima mada nam smeta sto su prljava i to sto je guzva kada nas je 10 u kolima.
Lepo je sto nas cika Toma pusta da drzimo volan povremeno da bi on mogao da odmori oci. Posto je Nikola najstariji, cika Toma ga uci da vozi ali samo na planinarskim putevima, jer tamo ima malo saobracaja. Jedino sta smo videli na tim putevima su kamioni, kola nema.
Jutros su svi isli na kupanje u jezero ali mene cika Toma nije hteo da pusti jer ne znam da plivam pa sam isao sa njim camcem preko jezera. Bas je bilo lepo. Jos uvek se vidi drvece pod vodom zbog poplave. Cika Toma je bas super, nikada ne vice na nas. Nije se cak naljutio ni kada smo skinuli pojaseve za spasavanje.
Posto mora da popravi kola mi se trudimo da mu ne pravimo probleme i krijemo se po ceo dan. Cika Toma nikada ne zna gde smo. U pocetku mu je to smetalo, a sada se navikao.
Cika Toma kaze da smo svi prosli osnovnu skolu prve pomoci kada se Jovana davila i kada je Ivan sekao drva pa odsekao sebi prst. Ja i Djole smo povracali ali cika Toma kaže da zna zasto, pa je u redu. Ja mislim da je od piletine koju smo poneli od kuce i zaboravili da pojedemo odmah. Setili smo se tek kada su je pronasle zivotinje.
Moram sada da idem, idemo do sela da kupimo markice. Nista ne brinite ja sam dobro.
P.S. Da li sam ja primio tetanus vakcinu?
2.Pismeni zadatak - Cetinje u jesen (istinit sastav)
Pocela je jesen u nasem gradu. Umrlo je vise ljudi, kao i u svakoj jeseni. Meni ih je zao, ali Zivku Orlandiju bas i nije. On cesto kaze da tako mora i tako treba. A kad mu je brata maska gadjala medju rogove nije tako mislijo. Domacice spremaju zimnice. Ja sam srecan. Grad je pun lisca, a tata kaze da bi smecari trebali da idu u nono jer je ovo vec treca jesen kako nista ne rade. Od ove jeseni nam strasno faljiva struja u kucu, pa mama kaze za elektro - distributere: “To su jedna go*na!”, a nije mislila na tom nacinu kad ni je kuca bila puna struje.
Ove jeseni i ja sam kao i mnogi drugi smo se zaljubili u istoj curi. To je mala, od pasanoga mi Vera. Ja je zovem Vjera, jer me stid da se odvajam od drustva.
I ove jeseni tice su posle na jugu. Rode i vrapci i slavuji su ostale. Meni ih je zao jer su one male i nezasticene, pa bi ih mnogi mangupi mogli ubiti namrtvo. Djed kaze da su one pticiji proleterijat, a nije tako mislijo kad nam se roda pos*ala na ficu, pa je fata do Spadijerskoga vrha. Djed je tada slomijo nogu, a tu rodu je ubijo ujak Vlado dva dana poslijed golijem rukama. On kaze da se branila ka covjek. Meni je bilo zao, a zao mi je i djeda koi je slomijo nogu, ali zalije mi je rodu jer je djed ziv, a roda ne, a mislim da bi rodi bilo milije da je ujak Vlado slomijo nogu, a da je ona ubila djeda pot Spadijerski vrh (planina u Cetinje), mada bi mene bilo mrznije. Ja isto mislim da bi najbolje bilo da se ujak Vlado pos*a djedu na ficu i da ga je djed ubio sjekirom, ka sto je tio babu jedne rede, a da se roda ne mijesa. To je radi toga sto me je ujak Vlado (rak ga izijo), sklepijo u zastavu kad sam prnuo pred direktorom Oboda, pa ga je bilo stid od mene. Od kad je ubio rodu jos mi je mrzniji.
Brat od tetke mi Vojo, je ka svake jeseni kupijo petarde kod Paljevica u Donje polje. Oni nemaju para za leb pa prodaju petarde. Meni ih je zao. Baba kaze da su dobri ljudi, a nije tako mislila kad su joj zapalili garazu dje je djed i njegovi penzioneri igra fircik u pare. Jesen mi je jos draga radi strika Zelja sto dolazi s broda. On je bogat covek i dosta je zgodan. Svaki put s broda dovede novu strinu, pa ode na brodu.
Poslijed ih mi teško izbacamo iz kuce. Nedjo kaze da te zene siljemo kod njega, jer mu ih je za da se svade s mamom po vas dan. A nije tako mislijo kad su mu na kocku u Pecinu posle tri plate pa je io u nasu kucu.
Neznam sto bih jos pisao od jeseni, jos sem da je volim i njeni plodovi nama djeci daju vitamine da bismo postali jaki.
3.Pismeni zadatak (istinit sastav)
Mlada i neukusna
Bila sam jos mlada i neukusna. Pastiri su gonili stada ovaca medju kojima sam bila i ja. Od jedanput meni mi nesto zaigra ispod nogama. Svi popadasmo od stra na travi u meni mi srce sidje u petama. Malo posle iza toga kad se vrati smo u svest od straka neko upita sta to bi, ja si reko u sebi, pa to smo ucili u skolu na zemljopisu i reko decama: “to su arhitektonski potresi duboko ispod zemljinom povrsinom